برای اینکه یک زندگی زناشویی به بهترین شکل ممکن شکل بگیرد هنرهایی لازم است مثل هنر خانه داری، هنر آشپزی، هنر عشوه گری و … اما یکی از هنرهای کاربردی که زندگیتان را از تنش نجات می دهد و جلوی دعوای زناشویتان را می گیرد هنر کلامی است.
دلایل زیادی برای مشاجرات بین همسران وجود دارد .خستگی های روز مره ، فشار زندگی ، بی حوصلگی و.. به قدری عرصه را به آدم تنگ می کند که زن یا شوهر می خواهند دق و دلی تمام اینها را بر سر همسرشان خالی کنند ،گاهی هم هیچ دلیل محکمه پسندی برای شروع دعوا وجود ندارد بلکه تنها لحن صحبت کردن بر سر یک موضوع معمولی کار را به جاهای باریک می کشاند.
بسیاری از زنان و مردان، از برقراری یك ارتباط سالم، عاجز هستند و به محض مطرح ساختن مسئله و یا مشكلی با همسر خود، وارد گرداب جرّ و بحثها و سوءتفاهمهای پیدرپی میشوند.
در دعوای بین زن و شوهرها، معمولاً موضوع مورد اختلاف، باعث دعوا نمیشود؛ بلكه نحوه بیان نظرات است كه طرفین را میرنجاند و به موضعگیری وادار میكند
به جای مشاجره و بزرگ كردن نكات منفی، باید با یكدیگر گفتوگو كرد. بهتر است خواستههای خود را صریح و البته با رعایت ادب و احترام، مطرح كرد. بعضی زن و شوهرها، به قدری با هم مشاجره میكنند كه كم كم محبتشان از بین میرود.
در دعوای بین زن و شوهرها، معمولاً موضوع مورد اختلاف، باعث دعوا نمیشود؛ بلكه نحوه بیان نظرات است كه طرفین را میرنجاند و به موضعگیری وادار میكند. هنگامی كه مردی از لحن همسرش این چنین برداشت میكند كه زن، قصد مبارزه با او را دارد، همه تلاش خود را به كار میبرد تا ثابت كند كه خودش درست میگوید و حق با اوست و بنابراین، به احساسات زن، توجهی نمیكند و هنگامی كه مرد به احساسات زن توجه نمیكند، او را با بیمهری میرنجاند؛ و حتی حق ناراحت شدن را نیز به او نمیدهد، بدیهی است كه زن را از خود رنجانده و او را آزار داده است.
در این گونه موارد، زن هم از خود واكنش نشان داده، مرد را ناراحت میكند. مرد كه علت واكنش زن را نمیداند، به جای تغییر لحن، به تفسیر و توجیه منظور خود میپردازد و نمیداند كه در حال تدارك مقدمات یك مشاجره و دعوای تمام عیار است. او تصور میكند كه این زن است كه قصد دعوا دارد؛ در حالی كه زن، در واقع، قصد دارد در مقابل لحن تهاجمی شوهر، از خود دفاع كند و توضیحات شوهر را یك توجیه بیمورد دانسته، عصبانیتش بیشتر و بیشتر میشود .
صحبت کردن هنر می خواهد تا کار را به دعوا و مشاجره نکشاند لذا بهتر است قبل از اینکه کلامی را از زبان خارج کنیم کمی با خود فکر کنیم و خود را جای طرف مقابل بگذاریم که اگر ما جای طرف مقابل بودیم دوست داشتیم چگونه با ما سخن گفته شود؛ با حالت تهاجمی یا ملایم؟! آنگاه خواسته یا نظرمان را به همسرمان بگوییم.
ایده آل زندگیت را بساز!
در زندگی ،ایده آل وجود ندارد بلکه این خود ما هستیم که ایده آل ها را می سازیم.داشتن یک زندگی ایده آل مهارت می خواهد که یکی از مهارت های آن لحن صحبت کردن است.یک ضرب المثل فرانسوی است که میگوید مهم نیست چه می گویی مهم این است که چگونه می گویی. در فرهنگ ایرانی بشین و بتمرگ و بفرما هر سه یک معنا را می دهند اما هر یک جایی دارد و تاثیر مثبت و منفی را بر مخاطب خواهد داشت. در ارتباطات زناشویی هم اینگونه است، لحن صحبت کردن شما با همسرتان میتواند تاثیر به سزایی در روابطتان داشته باشد. شما با یک لحن زیبا می توانید انتظارات و درخواستتان را به همسرتان بگویید و یا با لحن تند و پرخاشگرانه زمینه ی دعوا و مشاجره و درنهایت لجبازی را فراهم کنید.
در زیر به چند نمونه مهارتی می پردازیم :
*خیلی وقت پیش یک جایی مهمان بودیم و جمع خانم ها از اقایان جدا بود همسر یکی از خانم ها با صدای خیلی بلندی در حال تعریف خاطره و خنده بود و خانم در حال بچه داری و عصبانی که چرا شوهرش داره با صدای بلنددر مهمانی رسمی میخندد گوشی همراهش را به من داد و گفت پیامک بزن و به همسرم بگو ابروم رفت با این صدای خنده هات….
یخورده فکر کردم و متن رو تغییر دادم به این جمله : فدای صدای خنده هات بشم یکم اروم تر صحبت کن صدات میاد توی سالن خانم ها … ( یادتان باشد با تغییر جملات میشود از یک دلخوری و بحث و جدل بزرگ جلوگیری کرد)
* بر عکسش مردی رو دیدم که دوست داشت همسرش هر جایی که میرود بهش خبر بدهد و اجازه بگیرد و خانم چنین عادتی نداشت خیلی جالب به صورت فرمالیته تماس گرفت با خانمش که دارم از محل کارم بر میگردم و میخواهم یکی از خانم های همکارم راتا جایی که هم مسیر هستم برسانم آیا اجازه میدهی ؟
لحن صحبت کردن شما با همسرتان میتواند تاثیر به سزایی در روابطتان داشته باشد
و اگر برایت مشکلی است میتوانم به همکارم بگویم که من از مسیر دیگر ی میروم . همسر آن اقا گفت من مشکلی ندارم و لزومی ندارد هر کاری میخواهی انجام دهی و هر جایی میخوای بروی به من اطلاع بدی و اجازه بگیری . و آن اقا در جواب گفت من دوست دارم خودم بگم و دوست دارم شما هم بهم بگی. درسته ! اون اقا تیر خلاص رو زد..
*یا تازه عروس و دامادی رو دیدم که عروس خانم انتظار داشت همسرش موقعی که میرسونتش خونه منتظر بمونه که اون بره داخل و بعد بره و اقا همون موقع گاز ماشینش رو میگرفت و میرفت ! یه بار وقتی با خواهر شوهر بیرون بودن و قرار بود ایشون رو برسونن به مقصد وقتی خواهر شوهر پیاده شد طبق معمول اقای داماد اومد گاز ماشینش رو بگیره و بره که عروس خانم به شوهرش گفت عزیزم منتظر بمون خواهرت برود داخل خانه و با نگاهش خواهر شوهر و تا رفتن به خانه دنبال کرد و وقتی اقای داماد علت کارخانمش رو جویا شد خیلی ماهرانه گفت عزیزم مگه نمیدونی خانم ها دوست دارن همراهشون منتظر بمونه تا اونا برسن به مقصد یا از خیابون رد بشن بله اون اقای داماد منظور خانمش رو گرفت!!!
خیلی از درگیری ها را در زندگی اطرافیان و تازه عروس داماد ها میبینم که تنها دلیلش نداشتن همین مهارت ها و نشناختن تفاوت های رفتاری همسرشان است. همه ما در مثال های ساده ای که زدم میتوانستیم به روشهای متفاوت بهتر یا بدتر عمل کنیم و نتیجه های متفاوتی بگیریم ولی میشود با کسب مهارت وسیاست رفتاری هم به خواسته هایمان برسیم و هم زندگیمان را لذت بخش کنیم به همین خاطر است که می گوییم ایده ال وجود ندارد ایده ال را خودت بساز ؛درست است که یکسال اولش سخت میگذرد ولی ضامن 50 سال زندگی ایده ال خواهد بود .