برجام مهمان پایتخت
به گفته قریب به اتفاق مسئولان و صاحب نظران سیاسی و روابط بین الملل، ایران می تواند الگوی صلح آمیز و قابل اتکایی در حل و فصل چالش های بین المللی باشد.
23تیر 1394 آخرین دور از مذاکرات ایران با 5+1 در وین به بار نشست و با قرائت بیانیه ای تاریخی توسط وزیر امورخارجه کشورمان و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با خروجی ای تحت عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به پایان رسید.
این توافق در تاریخ ۲۹ تیر ماه ۱۳۹۴ در شورای امنیت به رأی گذاشته شد و با تصویب آن در این شورا تبدیل به قطعنامهٔ ۲۲۳۱ گردید که همراه با تصویب آن هر شش قطعنامه قبلی که علیه ایران صادر و منجر به تحریم های وسیع در رابطه با موضوع هسته ای علیه این کشور شده بود، ملغی شد.
26 مهر ماه روز تصویب این جمع بندی به عنوان توافق نهایی بود که از آن به عنوان روز توافق نیز یاد می شود. در این روز طرف مقابل به صورت رسمی لغو تحریم ها را اعلام کرد.
پس از آن برجام، میهمان پایتخت ها شد.
یکی دیگر از گام های اساسی و مهم برجام “روز تصویب ” آن بود که از همان روزهای اعلام جمع بندی به آن اشاره می شد. روزی که برجام باید پس از طی کردن مراحل قانونی در پایتخت ها وارد این مرحله می شد و طرف مقابل به صورت قانونی لغو تحریم ها را اعلام می کرد.
در ادامه اتحادیه اروپا نیز طی بیانیه ای لغو تحریم ها را اعلام کرد و با توجه به اینکه تحریم های ایالات متحده به دلیل سازو کارهایی که در این کشور وجود دارد، تعلیق خواهد شد آنها نیز در این روز به طور رسمی تعلیق را اعلام کردند که این کار طی بیانیه ای از جانب رئیس جمهور این کشور صورت گرفت.
آغاز اجرای برجام پایان 11 سال تنش در پرونده هسته ای ایران بود که بر خلاف هدف اولیه پرونده سازان، نه تنها جمهوری اسلامی ایران تضعیف و تحقیر نشد، بلکه با عزت و سرفرازی به پیروزی بزرگ تاریخی دست یافت و علاوه بر حفظ منافع ملی، سبک و راه و روش جدیدی در دیپلماسی و روابط بین الملل مدرن ابداع و اجرایی کرد
اما عملیاتی شدن اجرای برجام منوط به یکسری اقدامات اجرایی ایران از جمله کاهش تعداد سانتریفیوژها در نطنز و فردو و خارج کردن قلب راکتور اراک شد.
پس از آن با توجه به اقدامات ایران مرحله باقی مانده لغو تحریم ها بود که این مهم نیز با رسیدن به روز اجرایی عملیاتی گردید.
نمایندگان آژانس روز پنجشنبه با حضور در ایران و در مجتمع هسته ای اراک بر اجرای آخرین تعهد هسته ای ایران در برجام نظارت داشتند و با تایید اقدامات انجام شده ایران را ترک کردند، تا روز جمعه 25 دی ماه 1394 رسما تاییدیه خود را به گروه مذاکره کننده در وین اعلام کنند.
در نهایت نیمه شب شنبه، آژانس بین المللی انرژی هسته ای اقدامات جمهوری اسلامی ایران را در چارچوب توافق وین و برنامه جامع مشترک (برجام) مورد تایید قرار داد و بلافاصله بعد از آن محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به همراه فدریکو موگرینی رییس روابط خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از 5+1 ، با صدور و قرائت بیانیه ای آغاز عملی اجرای برجام را اعلام کردند.
آغاز اجرای برجام پایان 11 سال تنش در پرونده هسته ای ایران بود که بر خلاف هدف اولیه پرونده سازان، نه تنها جمهوری اسلامی ایران تضعیف و تحقیر نشد، بلکه با عزت و سرفرازی به پیروزی بزرگ تاریخی دست یافت و علاوه بر حفظ منافع ملی، سبک و راه و روش جدیدی در دیپلماسی و روابط بین الملل مدرن ابداع و اجرایی کرد.
به گفته قریب به اتفاق مسئولان و صاحب نظران سیاسی و روابط بین الملل، ایران می تواند الگوی صلح آمیز و قابل اتکایی در حل و فصل چالش های بین المللی باشد.
نوذر شفیعی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت وگو با خبرنگار سایت تبیان به تشریح این موارد پرداخت که در زیر می خوانید:
تبیان: ارزیابی خود را از اجرای برجام و بیانیه جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو 5+1 بفرمایید.
برخی تحریم هایی که از کانال های دیگری اتفاق می افتد یعنی غیر از مسائل هسته ای، ناشی از عدم حسن نیت است و باید دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران این عدم حسن نیت را گوشزد کند چراکه بنای برجام بر حل مسائل است نه ایجاد مشکلات دیگر در روابط
شفیعی: روز اجرای برجام برای جمهوری اسلامی ایران روز مهمی بود به این دلیل که قبل از اجرای برجام تردیدهایی در مورد اجرا وجود داشت اما اکنون که روز اجرا فرا رسید معنایش این است که به تمامی آن تردیدها و شک و شبهه ها پایان داده می شود.
بنابراین اجرای برجام یک فضای جدیدی را برای جمهوری اسلامی ایران باز می کند البته یک فضای جدیدی را هم برای غرب در تعامل با ایران باز خواهد کرد و به نظرم از جنبه های سیاسی و اقتصادی برای جمهوری اسلامی ایران سودمند است.
تبیان: در مورد تاثیرات اجرای برجام و رفع تحریم ها در شرایط اقتصادی کشور توضیح بفرمایید.
شفیعی: شما می دانید که در حال حاضر در بودجه سال آینده با 48 هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه هستیم و این خلاها می تواند در پرتو رفع تحریم ها، سرمایه گذاری خارجی و بهبود فضای کسب و کار جبران شود.
تبیان: از منظر شما چقدر لازم است تا طرف غربی به تعهدات خود عمل کند؟
شفیعی: به نظرم چون تاکنون این اتفاق افتاده در آینده هم این اتفاق خواهد افتاد؛ درواقع برجام نیاز ایران و غرب و یک بازی برد -برد برای هر دو طرف محسوب می شود.
لذا این نتیجه و این فایده آنها را وادار می کند در پیشبرد برجام گام های مثبت و توام با حسن نیت بردارد.
تبیان: چه میزان نقش ایران را در جلوگیری از کارشکنی های طرف مقابل مؤثر می دانید؟
شفیعی: تحریم هایی که در چارچوب برجام اتفاق بیفتد، مکانیزم خاص خود را دارد و ایران می تواند در صورت وضع تحریم ها شکایت کند و این مشکل را حل کند.
اما برخی تحریم هایی که از کانال های دیگری اتفاق می افتد یعنی غیر از مسائل هسته ای، ناشی از عدم حسن نیت است و باید دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران این عدم حسن نیت را گوشزد کند چراکه بنای برجام بر حل مسائل است نه ایجاد مشکلات دیگر در روابط.