گرچه اثرات مثبت تكنولوژي در كيفيت زندگي ما قابل انكار نيست ولي در صورت عدم مديريت صحيح نيز ممكن است اثرات مضر آن بر زندگي كودكان و نوجوانان ما غيرقابل جبران باشد. تلفن همراه امروز تبديل به يك اسباب بازي جديد براي بچه ها شده كه كارشناسان از آن به عنوان اسباب بازي خطرناك ياد مي كنند.
امروز بيشتر ما تلفن همراه را ابزاري ضروري در زندگي روزمره مي دانيم و در كمتر شرايطي از آن شكايت ميكنيم.
نكته قابل ذكر آن است كه گرچه اثرات مثبت تكنولوژي در كيفيت زندگي ما قابل انكار نيست ولي در صورت عدم مديريت صحيح نيز ممكن است اثرات مضر آن بر زندگي كودكان و نوجوانان ما غيرقابل جبران باشد. تلفن همراه امروز تبديل به يك اسباب بازي جديد براي بچه ها شده كه كارشناسان از آن به عنوان اسباب بازي خطرناك ياد مي كنند.
اكثر والدين به فرزندان خود مي آموزند كه با افراد غريبه صحبت نكنند، اگر در منزل تنها هستند در را به روي كساني كه نمي شناسند باز نكنند و اگر فرد ناشناسي تلفن زد به او اطلاعات ندهند. همچنين آنها روي اين موضوع كنترل و نظارت دارند كه فرزندشان با چه كسي حرف مي زند؟ با چه كسي دوست است؟ كجا مي رود؟ چه كتاب و روزنامه اي مي خواند؟ و… اما نمي دانند كه همين نظارت، كنترل و راهنمايي را بايد هنگام استفاده از تلفن همراه نيز اعمال كنند. بسياري از والدين در مورد رايانه و بازيهاي رايانه اي فرزندشان نظارت دارند ولي نسبت به تلفن همراه بي تفاوتند. با وجودي كه اين وسيله اگر تحت كنترل نباشد مي تواند بسيار خطرناك تر از رايانه، اينترنت، تلويزيون و… باشد.
چرا شبکههای اجتماعی تاثیر منفی دارند؟
دلایل زیادی هست که چرا شبکهای اجتماعی برای نوجوانان و بزرگسالان جوان ضرر دارد. ذهن نوجوانان در حال رشد و بلوغ است در شبکههای اجتماعی اطلاعاتی که منتشر میشود خیلی وقتها انعکاس واقعیت نیست. تصاویر دستکاریشدهی سلبریتی ها و مدلها باعث میشود نوجوان نسبت به بدن خود تصویر خوبی نداشته باشند.
آنچه ما در پروفایلمان نشان میدهیم چیزی است که میخواهیم دیگران از ما برداشت کنند. شاد، فعال و جذاب!
نوجوانان کم سن و سال زندگی خود را با پستهای دیگران در شبکههای اجتماعی مقایسه میکنند و زندگیشان را خستهکننده میبینند. این افکار هیجانات منفی و درنهایت افسردگی میآورد.
پژوهشگران معتقدند تفاوت بین مثبت و منفی بودن تاثیر شبکههای اجتماعی برمیگردد به اینکه هر پلتفرم بر چه چیزی تمرکز دارد. اینستاگرام و اسنپ چت بر عکسها متمرکزند چیزی که به نوجوانان احساس بهاندازهی کافی خوب نبودن و درنتیجه اضطراب بیشتری میدهد.
متخصصان میگویند روزمرهی زندگی و یک محیط خاص از طریق محتوای ویدئویی روشنتر و بهتر از عکس نشان داده میشود. دیدن عکس افراد خوشحال و زیبا میتواند بهراحتی به بیننده حس نارضایتی از خود و زندگی خود و افسردگی و ناراحتی بدهد.
بر اساس پژوهش RSPH بیش از ۹۰ درصد نوجوانان ۱۶ تا ۲۴ ساله کاربر شبکههای اجتماعی هستند. بنابراین لازم است در مورد خطرات و سودمندی آن بیشتر بدانیم.
از چه سنی برای کودکان و نوجوانان موبایل بگیریم؟
موبایل یکی از محصولات فناوری است که مزایای بیشماری دارد. به ویژه در این عصر که موبایل تقریبا همه کار می کند و علاوه بر تلفن، دوربین، کامپیوتر، حسابدار و … نیز هست. اما همین موبایل دوست داشتنی که نفس بسیاری از ما به آن وابسته است برای کودکان و نوجوانان مضر و مخرب است. متاسفانه خیلی از والدین در مورد اینکه فرزندان آنها گوشی موبایل دارد، با افتخار صحبت می کنند. کودک ۵ یا ۶ ساله ای که گوشی هوشمند به دست می گرد آیا واقعا از محدودیت ها و روش های استفاده آن آگاهی لازم را دارد؟ آیا پدر و مادر او احساس نمی کنند نباید این وسیله از این سن کم در اختیار او قرار بگیرد؟
البته برخی از والدین برای استفاده از موبایل برای فرزندان خود محدودیت تعیین می کنند و مثلا فقط دو ساعت موبایل در اختیار او قرار می دهند. در واقع آموزش و ضرورت از جمله مواردی است که محدوده سنی استفاده از تلفن همراه را در فرزندان مشخص ميكند که بسته به شرایط کودک و خانواده، آموزش کودک، خطرات و تهدیداتی که در اختیار داشتن موبایل برای کودک به دنبال دارد این محدوده سنی را دستخوش تغییر میکند.
اما برخی از والدین از اینکه تا قبل از سن ۱۲ – ۱۷ سالگی برای فرزند خود موبایل تهیه کنند، اکراه دارند. برخی از خانواده ها از اینکه موبایل در اختیار فرزند خود قرار دهند می ترسند زیرا هراس دارند مبادا باعث انحراف او بشود.
واقعیت هم این است که والدین نباید به فرزندان دبستانی یا دوره راهنمایی خود موبایل بدهند زیرا با این کار این آزادی را به آنها می دهند که وارد شبکه های اجتماعی آنلاین شوند. یا متاسفانه با دوستان نامناسب ارتباط های مخفیانه داشته باشند. وقتی یک گوشی هوشمند در اختیار یک نوجوان باشد، او به طور دایم به اینترنت دسترسی دارد و اینترنت نیز با همه خوبی ها، سایت هایی دارد که برای فرزندان ما به هیچ وجه مناسب نیستند.
بهترین سن برای خرید گوشی برای فرزندان، دوره دبیرستان است. دختر و پسر در این سن دیگر کودک نیستند و می توانند تا حدی خوب را از بد تشخیص دهند.
نکات ایمنی تلفن همراه برای کودکان و نوجوانان:
به عنوان والدین، شما باید اقدامات پیشگیرانه ای برای به حداقل رساندن اثرات مضر موبایل در نظر بگیرید شامل:
-به کودکان زیر ۱۶ سال گوشی همراه ندهید. مغز کودک خیلی حساس تراز آن است که بتواند امواج رادیویی را تحمل کند.
-به بچه ها اجازه ندهید در مترو، اتوبوس، ماشین، آسانسور از گوشی موبایل استفاده کنند . چون موبایل برای دریافت سیگنال از داخل آهن بسیار بیشتر تلاش می کندو این قدرت آسیب پذیری را بالا می برد.
-اجازه ندهید وقتی آنتن دهی موبایل خوب نیست هم کودکتان از گوشی همراه استفاده کنند.
-خودتان استفاده از تلفن همراه را در اطراف کودک و نوجوانتان محدود کنید.
-حواستان باشد دکل تلفن همراه در نزدیکی خانه و مدرسه فرزندتان نباشد.
-اجازه ندهید بچه ها موبایلشان را به مدرسه ببرند.
-شب تلفن همراه را در اتاق فرزندتان نگذارید.
منابع : نگین سبز/ وبلاگ بی سی سی/جام نیوز / دیجی کالا