سفالکسین (cephalexin) یک آنتی بیوتیک است که برای درمان شماری از عفونتهای باکتریایی به کار میرود. این دارو، یک داروی خوراکی است و علیه باکتری گرم-مثبت و باکتری گرم-منفی فعالیت میکند
موارد و عوارض مصرف سفالکسین (Cefalexin)
با دلگرم همراه باشید تا با عوارض کپسول های سفالکسین آشنا شوید.
کپسول سفالکسین 500
کپسول سفالکسین به گروهی از آنتی بیوتیک ها (چرک خشک کن ها) به نام سفالوسپورین ها تعلق دارد.
به عبارتی آنتی بیوتیک ها موجب درمان عفونت های ویروسی (نظیر آنفولانزا و سرماخوردگی) نمی گردند. داروی سفالکسین همچنین برای پیشگیری از عفونت هایی که ممکن است به دنبال عمل های جراحی و دندانپزشکی رخ دهد نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
مکانیسم اثر کپسول سفالکسین
در بیماران با سابقه حساسیت به پنی سیلین بویژه واکنشهای با واسطه IgE (مانند آنافیلاکسی، آنژیوادم، کهیر) با احتیاط مصرف شود. مصرف دارو ممکن است کولیت به دنبال مصرف آنتی بیوتیک یا کولیت ثانویه به کلستریدیوم دیفیسیل ایجاد کند.
موارد و مقدار مصرف سفالکسین
فارماکوکینتیک
جذب سفالکسین: به دنبال مصرف خوراکی به سرعت و به طور کامل از دستگاه گوارش جذب میشود. غذا جذب سفالکسین را به تأخیر می اندازد، ولی مانع جذب آن نمی شود.
پخش سفالکسین: به طور گسترده در اکثر بافتها و مایعات بدن، از جمله کیسه صفرا، کبد، کلیهها، استخوان، خلط، صفرا و مایعات مفصلی و صفاق انتشار می یابد.نفوذ این دارو به مایع مغزی ـ نخاعی (CSF) بسیار کم است. سفالکسین از جفت عبور می کند. حدود 15-6 درصد آن به پروتئین پیوند می یابد.
متابولیسم: سفالکسین متابولیزه نمی شود.
دفع سفالکسین: سفالکسین عمدتاً به صورت تغییر نیافته در ادرار و از طریق ترشح لولهای در کلیه و فیلتراسیون گلومرولی دفع می شود. مقدار کمی از آن در شیر مادر ترشح می شود. نیمه عمر دفع این دارو در بیماران دارای عملکرد طبیعی کلیه حدود 1-5/0 ساعت و در بیماران مبتلا به نارسایی شدید کلیوی 14-5/7 ساعت است. همودیالیز یا دیالیز صفاقی سفالکسین را از بدن خارج می کند.
تداخل دارویی سفالکسین 500
اعصاب مرکزی: سرگیجه، سردرد، آژیتاسیون، گیجی، خستگی، توهم.
دستگاه گوارش: تهوع، کاندیدیای دهان، اسهال، التهاب زبان، اختلال گوارشی، کرامپهای شکمی، خارش مقعد، گاستریت.
ادراری ـ تناسلی: خارش دستگاه تناسلی، کاندیدیازیس، واژینیت، نفریت بینابینی.
عضلانی- اسکلتی : آرتریت ، درد مفصل.
پوست: بثورات اریتماتو و پاپولی ، کهیر.
خون: ائوزینوفیلی، نوتروپنی، ترومبوسیتوپنی.
سایر عوارض: حساسیت مفرط، آنافیلاکسی.
مسمومیت و درمان با سفالکسین
تظاهرات بالینی: ممکن است تهوع، استفراغ، درد اپی گاستر، اسهال و هماچوری ایجاد کند.
درمان: اثر همودیالیز یا دیالیز صفاقی، Forced diuresis یا هموپرفیوژن با شارکول اثبات شده نمی باشد. درمان شامل اقدامات حمایتی است.
مقدار مصرف شربت سفالکسین
موارد مصرف
این دارو در درمان عفونت های مفاصل و استخوان ، عفونت های مجاری تناسلی ، زرد زخم ، عفونت گوش میانی ، فارنژیت باکتریایی یا گلودرد ، عفونت های پوست و بافت های نرم ، عفونت های باکتریایی مجاری ادراری توصیه می شود.
راهنمائیهای عمومی
قبل از مصرف این دارو در موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید :
حساسیت به پنی سیلین ها و سایر مشتقات آن ، پنی سیلامین و یا سفالوسپورین ها .
حاملگی .
شیردهی .
مصرف داروهای دیگر .
وجود بیماری های دیگر به ویژه سابقه بیماری های خونریزی دهنده ، بیماری های معدی – رودی همچون کولیت ، نقص عمل کبدی یا کلیوی .
در صورت وجود ناراحتی های گوارشی برای کاهش تحریک دارو را با غذا میل نمائید .
دوره درمان را به ویژه در عفونت های استرپتوکوکی تکمیل کنید .
دارو را به طور منظم و در فواصل زمانی مشخص مصرف کنید .
در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو به محض به یاد آوردن آنرا مصرف کنید ولی چنانچه زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است آنرا مصرف نکنید و دوز بعدی را دو برابر ننمایید .
مصرف سفالکسین در حاملگی و شیردهی
از مصرف دارو در حاملگی و شیر دهی خودداری کنید مگر طبق تجویز پزشک
هشدار :
از مصرف دارو به طور خودسرانه و یا توصیه آن به دیگران خودداری کنید .
در صورت وجود اسهال به ویژه در نوع شدید آن قبل از مصرف هر داروی ضد اسهال حتماً با پزشک مشورت کنید .مصرف دارو تغییر در جواب آزمایش در بیماران دیابتی ایجاد می کند .
در صورت عدم پیشرفت درمان یا بدتر شدن علائم چند روز پس از مصرف دارو حتماً با پزشک مشورت کنید .
مقدار و نحوه مصرف سفالکسین
مقدار مصرف هر دارو را پزشک تعیین می کند ولی مقدار مصرف معمول این دارو به قرار زیر است :
بزرگسالان : 250 میلی گرم تا 1 گرم هر 12 ساعت .
نوزادان 1 ماهه و کودکان تا 1 سال سن mg/kg5/12-25/6 هر ساعت .
در کودکان با وزن kg40 ، mg250 تا 1 گرم هر 6 تا 12 ساعت .
در کودکان 1 ساله و بالاتر و با وزن بالاتر از kg40 ، mg/kg25- 25/6 هر 6 ساعت یا mg/kg50 – 5/12 هر 12 ساعت .
عوارض جانبی مصرف سفالکسین
هر دارو به موازات اثرات درمانی ممکن است باعث بروز برخی عوارض ناخواسته گردد اگر چه کلیه این عوارض در یک فرد دیده نمی شود ولی در صورت بروز هر یک از آن ها با پزشک مشورت شود .
عوارض با شیوع کمتر یا به ندرت :
درد و کرامپهای شکمی یا معدی
حساسیت غیر عادی شکمی
اسهال (آبکی و شدید نیز گاهی خون آلود)
تب
خونریزی غیر عادی
یا خونمردگی
عوارض شایع شامل
درد معده – روده (کرامپهای شکمی ، اسهال خفیف ، تهوع یا استفراغ )
سردرد
خارش نواحی مقعدی
خارش اندام تناسلی
قرمزی دردناک دهان یـا زبان
کپسول سفالکسین نیز مانند هر داروی گیاهی و صنعتی دیگر می تواند عوارضی به همراه داشته باشد. البته توجه داشته باشید که این عوارض جانبی نادر هستند. با این وجود شایعترین عوارضی که ممکن است به دنبال مصرف کپسول سفالکسین شاهد آن ها باشیم عبارتند از:
تهوع
استفراغ
اسهال
مشکلات گوارشی
این عوارض معمولا نادرند و خود به خود نیز بهبود می یابند. در صورتی که این علایم پایدار و یا بسیار آزار دهنده بودند حتما پزشک خود را در جریان ماجرا قرار دهید.
در نظر داشته باشید که پزشک شما این دارو را برای شما تجویز نموده است چون می دانسته شما از مصرف این دارو سود بیشتری نسبت به عوارض آن می برید. با این وجود در صورتی که عوارض برای شما بسیار آزاردهنده می باشد پزشک خود را از موضع با خبر سازید.
کپسول سفالکسین به ندرت می تواند موجب ایجاد بیماری ای گوارشی به نام کلستردیوم دیفیسیل گردد. این بیماری معمولا به دنبال مصرف آنتی بیوتیک هایی ایجاد می گردد که فلور نرمال روده را تغییر می دهد.
از ابتدایی ترین علایم این بیماری می توان به اسهال اشاره کرد که میتواند همراه با خون نیز باشد. تشخیص اصلی این بیماری کلونوسکوپی و تست های خونی برای شناسایی باکتری عامل می باشد.
گرچه حساسیت دارویی یکی از مهلک ترین عوارض آنتی بیوتیک هاست اما حساسیت دارویی شدید به این دارو عارضه ای بسیار نادر است. با این وجود شما بایستی با وجود هر گونه واکنش و حساسیت دارویی به این دارو بی درنگ به یک مرکز درمانی مراجعه نمایید.
گرچه حساسیت دارویی شدید به کپسول سفالکسین عارضه ای نادر است اما نباید به سادگی از کنار آن گذشت. بنابراین در صورت پدید آمدن هر یک از علایم حساسیت دارویی بایستی بلافاصله به یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید. شایعتریان علایم حساسیت دارویی عبارت است از:
واکنش پوستی نظیر زدن جوش های ریز (راش پوستی)
تورم لب ها و صورت (آنژیوادم)
سرگیجه شدید
تنگی نفس
تداخلات دارویی کپسول سفالکسین 500 چیست؟ (what is cephalexin)
تداخلات دارویی یا بر هم کنش میان داروها از آن جهت حائز اهمیت است که می توانند اثربخشی داروی شما را افزایش یا کاهش دهند.
تصور کنید که شما داروی دیگری را نیز به علت مشکل دیگری مصرف می کنید. آن دارو می تواد میزان اثر بخشی داروی شما را کاهش دهد. بنابراین پزشک شما بایستی میزان داروی تجویز شده برای شما را افزایش دهد.
عکس این موضوع نیز صادق است. بدین معنا که اگر داروی دیگری میزان اثر این داروی شما را افزایش دهد می تواند شما را مستعد عوارض جانبی این دارو نماید. بنابراین پزشک شما بایستی دوز این دارو را در شما کاهش دهد تا احتمال عوارض جانبی در شما کاهش یابد.
سفالکسین برای سرماخوردگی
با وجود اینکه حساسیت دارویی یکی از نادرترین عوارض این داروست، بایستی به آن توجه ویژه ای نمود. بنابراین به شما توصیه می شود در صورتی که سابقه حساسیت دارویی به کپسول سفالکسین یا هر گونه آنتی بیوتیک دیگر دارید موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
قبل از آنکه این دارو را مصرف نمایید بایستی پزشک خود را در جریان تمامی بیماری های دیگر خود از قبیل مشکلات گوارشی و همچنین بیماری های کلیوی از قبیل نارسایی کلیوی قرار دهید.
خوشبختانه مصرف این دارو در دوران بارداری عارضه بدی بر جنین ندارد. با این وجود به هنگام مصرف این دارو در بارداری مجددا با پزشک خود مشورت نمایید. به یاد داشته باشید که این دارو از طریق غدد شیری به درون شیر مادر ترشح می گردد.
بنابراین به خانم هایی که قصد شیردهی به نوزاد خود را دارند بایستی با پزشک خود در رابطه با مقدار داروی خود مشورت نمایند.
برگرفته از سایت دلگرم