آجیل های سمی در بازار را شناسایی کنید
بسیاری از افراد تصور میکنند که آجیل را باید به صورت فلهای و کیلویی بخرند، این در حالی است که میتوان آن را به شکل بستهبندی شده و دارای پروانه بهداشتی تهیه کرد، البته خیلیها هم این نکته را میدانند، اما با این وجود ترجیح میدهند که خرید خود را به شکل فلهای انجام بدهند و برای این کارشان هم دلایل متعددی دارند.
آجیل باز ارزانتر از انواع بستهبندیشده است، میتوان آن را به حداقل میزان دلخواه خریداری کرد، قبل از خرید آن را مزه و امتحان کرد و دیگر هیچ هزینه اضافی هم بابت بستهبندی آن پرداخت نمیشود؛ این موارد از جمله دلایل مردم برای خرید آجیل فلهای است.
اما واقعیت چیز دیگری است، شرایط نگهداری، نحوه تهیه و فرآوری، میزان و نوع رنگ بهکاررفته و بسیاری از عوامل دیگر در سلامت آجیل نقش تعیینکنندهای ایفا میکنند، تهیه آجیل بستهبندی شده و دارای پروانه بهداشتی به این معنی است که خاطر خریدار باید بابت این فاکتورها آسوده باشد و قطعا آجیل سمی نخواهد خرید
علی ارغوانی متخصص داخلی اظهار کرد: سموم قارچی نظیر آفلاتوکسین میتوانند آجیل و خشکبار را آلوده کنند؛ واحدهای صنعتی با توجه به وجود پروانههای بهداشتی، ضوابط و دستورالعملهای وزارت بهداشت، ملزم به اندازهگیری آفلاتوکسین بر روی محصولاتشان هستند، اما در محصولات سنتی آجیل و خشکبار که به صورت باز و فلهای عرضه میشود، این اندازهگیریها صورت نمیگیرد و محصول تولیدی قابل ردیابی نیستند.
نشانه آجیل سمی و غیر بهداشتی
علی ارغوانی در مورد نحوه تشخیص و نشانه آجیل سمی و غیر بهداشتی گفت : مقداری از آجیل را در مشت خود بریزید و کمی منتظر بمانید؛ سپس آجیل را خالی کنید و ببینید که آیا روی دست شما رنگ پس داده است یا خیر؛ پس دادن رنگ، نشانه غیربهداشتی بودن آجیل است، طبق دستورالعملهای مقامات بهداشتی، به کار بردن هر نوع رنگ، حتی رنگهای مجاز خوراکی، در تولید آجیلها ممنوع است.
این متخصص داخلی اظهار کرد: در تولید و تهیه آجیل بستهبندی شده و دارای پروانه بهداشتی، از هیچگونه رنگی استفاده نمیشود و در صورت لزوم هم از رنگهای طبیعی مانند زعفران و زردچوبه استفاده میکنند؛ از خرید پستههایی که پوست بسیار زرد و براق یا مغز قرمز رنگشده دارند، خودداری کنید، دور تخمههای پررنگ را هم خط بکشید، آنها را به زور رنگهای مصنوعی به این شکل درآوردهاند.
ارغوانی بیان کرد: از لبخندانها پرهیز کنید چرا که آنها را در ظرفهای آب گرم میریزند تا باد کنند، بعد آنها را داخل ظرف آب سرد میریزند تا پوستشان به اصطلاح بترکد، این اختلاف دمای ناگهانی، یا به اصطلاح شوک حرارتی، در کیفیت پسته تاثیر منفی میگذارد و علاوه بر آن موجب نمکشیدن پسته هم میشود، این پستهها زودتر فاسد میشوند.
وی با اشاره به اینکه تخمه لبخندان انتخاب خوبی برای خرید نیستند، گفت: مغز تخمه وقتی در مجاورت هوا قرار میگیرد، علاوه بر طعم، کیفیت خود را نیز از دست میدهد و زودتر از انواع دربسته فاسد میشود؛ سعی کنید آجیلی را که انتخاب میکنید شور نباشد و کمتر بوداده شده باشد، رنگهایی که برای رنگ کردن تخمه، بادام و غیره استفاده میشود، عمدتاً غیرمجاز است و گاهی حساسیتهای شدیدی را در مصرف کننده ایجاد میکند.
این متخصص داخلی گفت: نگهداری طولانی آجیل، تغییرات شیمیایی را در پی دارد و باعث ایجاد بوی کهنه با طعم نامطلوب میشود؛ بنابراین از مصرف آجیل کهنه جداً خودداری کنید؛ در صورتی که بر روی آجیل مانند پسته، فندق و پسته شامی، سوراخهایی مشاهده کردید، از مصرف این گونه تنقلات باید خودداری کنید چرا که علامت آفت زدگی است و در داخل سوراخها لارو حشرات، به صورت کرمهایی به اندازه دانه برنج وجود دارد.
سایت دلگرم