زن واحساس
دنياى زن را دنياى عاطفه و احساس معرفى كردهاند و اين مسألهاى استكه در حيوانات ازابتداى بلوغ حضور دارد و براى انسان از ابتداى دوران حاملگى. براين مسأله دو عامل اساسى نفوذ دارند: يكى عامل زيست و جنسيت است كه به سبب آنترشحاتى ولو خفيف از هورمون غريزى پديد مىآيد كه بگفته عالمى هر سلول وجودى زنفرياد بر مىآورند كه من زنم. و ديگرى عامل تربيت كه در همه جاى جهان سعى بر ايناست دختران را از همان آغاز مادر بار آورند و مادرى همه گاه تداعى كننده عاطفه واحساس است .
اين است كه گاهى احساسات و عواطف انسان عامل اسارت و ذلت آدمىمىشوند و در اينجاست كه دستگاه تربيت بايد به كمك رسد و آن جنبه را در نسل تعديل وهدايت كند.
عاطفه ضرورى حيات است ولى عامل تعقل ضرورتر است تا قادر به كنترلآدمى باشد. ما در اين مسأله اندكى تأمل مىكنيم تا در شرح و تطابق آن با حيات فاطمه (س) مسأله نسبتاً روشنتر باشد.
نقش عاطفه در حیات
نخست از نقش عواطف در زندگى ياد مىكنيم و از اثرات آن. بدينگونه كهمىيابيم عواطف زندگى را رنگ مىدهند و به حيات انسان تنوع مىبخشند و زندگى را ازحالت يك نواختى بيرون مىآورند. چه بسيار غمها و تاثرها كه در عين نگرانى آفرينىنعمتى بحساب مىآيند و چه بسيارند شادىها، و سرورها كه راه مرگ را بر روى آدمى سدمىنمايند.
عواطف به همه انواعش موج آفرينند، چه عواطف مثبت مثل عشق، نوازش،محبت، چه عواطف منفى مثل ترس و نفرت و چه عواطف خطر آفرين مثل خشم، كينه و خشونت،عواطف زمينه ساز فراز و نشيب و نوسانات در زندگى انسانند و باعث مىشوند آدمى در يكنواختى و يكسانى در جا نزند و نپوسد.
حاصل عواطف شور و رغبت است، پيشروى است، تندادن به خطر و از دشوارىها نهراسيدن است. چه بسيارند گرههاى گشاده كه در سايه آناز نو بسته مىشوند و بر عكس. چه بسيارند انسها و پيوندها كه تجديد و يا ايجادمىگردند و سبب مىشوند زندگى به روى انسان لبخندى داشته باشد.
در حيات مشتركگاهى روابط دو تن به سر نخى وصل مىشود ونزديك به از هم گسستن است ولى وجود عواطف وياد آورى آن سبب مىشود كه اين تار فيمابين از هم نگسلند و روابط شان را تيره و غيرانسانى نسازند و زندگى زن و شوهر، والدين و فرزندان از اين نمونهها بسيارند.
"00014">
دنياى فاطمه (س) دنيائى آميخته با تعقل و احساس است، از ديدى نمونهكامل انديشه است و از ديدى ديگر نمونه كامل عاطفه و احساس، و غلبه احساس بر او سببنمىشود كه از مقصدى عقلانى دور گردد. او زندگى توأم با بصيرتى براى خود برگزيده وبر آن اساس به پيش مىرود. زيرا مىداند حيات بدون بصيرت نوعى بيراهه رفتن است كهسرعت مسير در آن سبب بعد مسافت ودورى بيشتر از هدف مىگردد (العاقل على غير بصيرة،كالسائر على غير الطريق لا يزيده سرعة السير الا بعداً
او هم چون ديگران احساس و عاطفه دارد، لذت و نفرت رامىفهمد و يا وجود آن را اداراك مىكند ولى زندگى هوسى ندارد، احساس او هم انديشيدهاست و از خامى و ناپختگى نسبى به دور است. حيات توام با معرفت دارد كه با ايمان وباور قلبى آميخته است .
احساس فاطمه (س) در لفافه ايمان است و عقيده و پيچيدهاست به عشق و حرمت گذارى به حقيقت و اين خود حكايت دارد از درهم آميختگى عقل واحساس و غلبه عقل بر احساس، فاطمه (س) با در آميختن اين دو با يكديگر سندى مىسازدبراى اخلاص و وفادارى به حق، دوستدارى حقيقت، طرفدارى از علم، و به كارگيرى از آندر راه خدا. او در سايه حيات عقلى؛ خويشتن را مسؤول راه نشان دادن مىداند و درسايه حيات احساسى، خود را مسؤول به راه اندازى مردم وشور آفرينى در آنان براى سرعتسير در راه هدف .
حاصل چنان زندگى
حاصل چنان زندگى آميختگى قول وايمان و عمل است. او شعار مىدهد ولىبدنبال آن فرو نمىخوابد بلكه مىكوشد آن شعار را محقق گرداند و هم شعار او تنها برآمده از دهان نيست كه با جان همراه است. هم فرد قول وسخن است و هم انسان عمل، پسمصداق اين سرزنش قرآنى نيست كه لم تقولون ما لا تفعلون .
فاطمه (س) نيك مىداند كه سخنان بدون عمل فاجعه نفاق رابدنبال دارد و عمل بدون تعقل بدون كارگيرى شعور و آگاهى فاجعه ويرانى و انحطاط وسقوط را و بدين نظر اين هر دو را پوچ و بىارزش مىشناسد.
فاطمه (س) محبت داردولى جهتدار، مىداند آن را در چه راهى به كار گيرد. دشمنى و خشم دارد ولى آن همجهتدار و مىداند آن را در چه راهى مصرف كند. او مصداق اين سخن معصوم است كه: يحبفى الله و يبغض فى الله و يسخط فى الله و يرضى فى الله
تعقل بى عاطفه نقص است و عاطفه بدون انديشه زحمت آفرين. محبت در اووجود دارد زيرا كه اساس دين بر آن استوار است (هل الدين الا الحب (اما محبت او در جهت دوستدارى خداست. والذين آمنوا اشد حبا لله
ما در همهجنبههاى حيات فاطمه (س) تعقل و احساس را تواماً مىبينيم مواردى از آنها را ذيلانمونه مىآوريم تا درسى باشد براى همه انسانها بويژه براى بانوان كه حيات فاطمهگونه را مىطلبند و كيفيت آن را جستجو مىكنند.
با سلام از آشنایی با شما خوشحالم.
موفق و پیروز باشید.