ازدواج و همسر داری از دیدگاه امام رضا (علیه السلام )
اهمیت ازدواج
تشکیل خانواده در اسلام مسئله ای حیاتی و برنامه ای عالی است که اگر چه بر مبنای مقررات و قوانین قرآنی , روانی شرعی مایه های نخستین ان به صورت غریزه , محبت , عاطفه , مهربانی و عشق در مرد و زن به اراده حکیمانه حضرت باری تعالی قرار داده شده است . خداوند در قرآن کریم به این نکته اشاره نموده و ایجاد آرامش در مودت و رحمت بر اثر ازدواج بین زوجین را نشانه هایی از لطف پروزدگار برای مردمی که اندیشه می کنند دانسته است .
بنابراین میل مرد به زن وبر عکس , به خصوص هنگام شکوفایی رشد و بلوغ عقلی و بدنی , امری طبیعی است و برای هیچ کس قابل انکار نیست . آرزوهای بر حق نسل جوان برای تشکیل زندگی و پیمان زناشویی واقعیتی مسلم و خواسته ای روشن و واضح است .
محکم ترین , برترین , عالی ترین و بهترین روش و برنامه برای جلوگیری از گناه و حفظ جامعه برای جلوگیری از سقوط در باتلاق منکرات و ابتذال و فحشا , ازدواج پسران و دختران در وقت مشخص و زمان مناسب آن است .
بر این اساس , در مرحله اول بر والدین واجب است که نسبت به مقدمات این خواسته الهی اقدام کنند و با دست خود به ساده ترین روش و آسان ترین شیوه , زمینه ازدواج جوانان و فرزندان خود را فراهم آورند .در مرحله بعد , بر پسران و دختران ضروری است که بنای زندگی سعادتمندانه را به دور از تکلفات و با پرهیز از شرایط سخت بر پا نمایند .
امام رضا (علیه السلام) می فرمایند : کسی که در طلب روزی می کوشد و فضل خدا را می جوید تا مخارج اهل و عیال خود را کفایت کند , اجرت و پاداش او از مجاهد راه خدا بیشتر است .
در جای دیگر می فرماید : بنده مؤمن , سودی به چنگ نمی آورد که از همسر شایسته بهتر باشد ؛ همسری که چون شوهرش به خانه در آید , مایه مسرت او باشد و چون از حضور او غایب شود , مال و ناموس شوهر را نگهبان باشد.
ازدواج و ضرورت تشکیل خانواده از دیدگاه امام رضا (علیه السلام )
نیازهای عاطفی و جسمی انسان , تنها در کنار همسر تأمین می شود . تأمین نیازها آرامشی فراهم می کند که در سایه آن انسان می تواند به سوی خواسته های عالی تر گام بردارد ؛ به همین دلیل پیشوایان دینی ما گغته اند که با ازدواج , نیمی از دین انسان از شر شیطان حفظ می شود و انسان با بهره مندی از این امنیت می تواند به حفظ نیم دیگر دین خود بیندیشد .
مسئولیت پذیری , پرهیز از خودکامگی و … بسیاری از فضائل دیگر را می توان بر شمرد که با ازدواج به دست می آیند . برای سیر انسان به سوی کمال , هیچ بستری مساعدتر و مناسب تر از خانواده نیست .
امام رضا (علیه السلام ) فرمود : زنی به امام محمد باقر عرض کرد : خدایت نیکو گرداند ! من زنی تارک دنیا هستم , حضرت فرمود منظورت از ترک دنیا چیست ؟ عرض کرد هرگز نمی خواهم ازدواج کنم . حضرت پرسید : چرا ؟ عرض کرد در دنیا دنبال کسب فضیلت هستم . حضرت فرمود : دست بردار . اگر در این کار فضیلتی بود , فاطمه (علیه السلام ) از تو سزاوارتر به آن بود . هیچ کس نیست که از فضیلت از او سبقت بگیرد .
از نظر اسلام , ترک ازدواج امتیازی نیست و حال آنکه در قرن بیستم باز مشاهده می شود که شخصیت دختران با عنوان رهبانیت دعوت به کناره گیری از ازدواج می کند و در کلیساها نگهداری می نماید .
کشتن نفس اماره ؛ یعنی کشتن تمایلات و غریزه جنسی از نظر اسلام درست نیست و ناید این نیاز تأمین گردد .نخستین فایده ای که تشکیل خانواده دارد , جواب دادن به فطرت است و این فایده مهمی است . اینکه زن مختص به مرد و مرد برای زن و اولاد مختص به این زن و مرد است , یک امر طبیعی است . از همان روز اول که انسان پا به کره زمین گذاشت , اختصاص یک زن به مرد و یک مرد به یک زن و اختصاص فرزندان به این مرد و زن وجود پیدا کرد .
حضرت امام رضا (علیه السلام ) فرمودند : جبرئیل بر پیامبر اکرم (صلی الله ) نازل شد و گفت : یا محمد !روردگارت سلامت می فرستد و می فرماید : دوشیزگان , چونان میوه ها هستند بردرختان , همانان که هنگامی که میوه به کمال رسید , چاره ای جز چیدن آن نیست و اگر چیده نشود , بر اثر تابش خورشید و وزش باد , دگرگون شده و تباه می گردد . دوشیزگان هنگامیکه به مکانت زنان رسیدند , پاره ای جز ازدواج و همسر گزینی شاَن نیست ؛ و گر نه از فتنه در امان نیستند آنگاه پیامبر خدا صلی الله بر فراز منبر بر آمد و برای مردمان خطبه خواند و فرمان خداوند را به آنان ابلاغ فرمود .
امام رضا علیه السلام فرمودند : مردی نزد امام باقر علیه السلام رسید . حضرت فرمود : ازدواج کرده ای ؟ مرد گفت : نه . حضرت فرمود : دنیا و هر آنچه در آن است را دوست ندارم , اگر شبی بی همسر به سر کنم . دو رکعت نمازی که فرد متاَهل می گزارد , برتر از عمل مجردی است که شب زنده داری کند و روزها روزه باشد .
حتی مستحب است در موقع عقد نکاح , خطبه حضرت رضا علیه السلام مه دارای معانی جامعی است برای تبرک خوانده شود . خطبه این است : « سپاس خدایی را که خویشتن را در کتابش حمد نموده , و قرانش را به حمد خود آغاز کرده , وحمد وسپاس خویش را نخستین جایگاه نعمت وآخرین پاداش اهل طاعت قرار داده است , و درود خداوندی بر محمد بهترین انسانها و بر آل او پیشوایان رحمت و معادن حکمت »
امام رضا علیه السلام فرموده : « هیچکس فایده ای به دست نیاورد که بهتر از همسر شایسته ای باشد , همسری که وقتی به او نگاه می کند شادمانش می گرداند و در غیاب او نفس خودش و ما او را نگهداری می کند » خانواده ها باید بدانند که هنگام ازدواج , رحمت الهی متوجه آدمی می شود و این برنامه , نشان نیک بختی انسان است و هیچ بنایی در اسلام نزد خداوند محبوب تر از ازدواج نیست .
امام رضا علیه السلام می فرماید : از سنت اسلامی است که به هنگام زناشویی ولیمه داده شود و نیز پیوند خویشاوندی بنا اگر چه با یک آب گوارا باشد و ناگسستنی ترین رشته ای که می تواند تو را به وابستگانت وابسته دارد , دست از آزار و ستم از آنان کشیدن است
ادامه دارد……..
مطلب زیبا و مفیدی بود.موفق باشید. به وبلاگ ما هم سری بزنید.