در تابستان کودک کار شوید
یکی از سنتهای قدیمی در بسیاری از خانوادهها این بود که وقتی بچهها در تابستان از مدرسه فارغ میشدند در کسبوکار پدر یا یکی از آشنایان و کسانی که مورد اطمینان خانواده بودند مشغول شده و مهارتی کسب میکردند. چیزی که امروز کمرنگ شده است.
حتماً شما افرادی که در زمینه کسبوکار موفق هستند را زیاد دیده و سرگذشت آنها را شنیدهاید. افرادی که گاهاً تحصیلات دانشگاهی بالایی هم ندارند اما با داشتن مهارتهایی سکوی پرتاب و موفقیت را طی کردهاند.
امروز با پدیده بیکاری انگشت اشارهها به سمت دولت و جامعه نشانه گرفته میشود درحالیکه دور از واقع نیست برنامهریزی دولت برای رفع بیکاری مهم است، اما خانوادهها و خود افراد هم وظایفی دارند. یکی از سنتهای قدیمی در بسیاری از خانوادهها این بود که وقتی بچهها در تابستان از مدرسه فارغ میشدند در کسبوکار پدر یا یکی از آشنایان و کسانی که مورد اطمینان خانواده بودند مشغول شده و مهارتی کسب میکردند. چیزی که امروز کمرنگ شده است.
ما در اینجا قصد نداریم که والدین را مجاب کرده تا فرزندانشان را در شغل وحرفهای وارد کنند و به آنها اجازه کار دهند. تنها درصدد هستیم با کمک مشاوران و کارشناسان متخصص پیشنهاداتی برای ایام فراغت فرزندانتان ارائه دهیم.
فرد مسئولیتپذیر، آینده شغلی خوبی دارد
کارشناسان 7 تا 14 سال را بهترین سن برای کسب مهارت و سن 14 تا 21 را دوران طلایی کسب تجربه، ورود به دنیای اشتغال و خلاقیت معرفی میکنند.
لیورا سعید، روانشناس و مشاور کودک و نوجوان، مسئولیتهای کوچک و کسب مهارت در کودکی را در مسئولیتپذیری و کسب تجربههای شغلی بهتر در آینده برای فرزندان مؤثر دانسته و در رابطه با سن تجربه شغلی معتقد است: «فرزندان نباید تا قبل از 18 سالگی برای پول درآوردن، سرگرم شدن و پرکردن اوقات فراغت تحتفشار و اجبار برای کار کردن قرار بگیرند. اما اگر کودک و نوجوان خودش تمایل بهکار کردن داشته باشد، والدین میتوانند با در نظر گرفتن شرایطی او را به این تجربه برسانند.»
نکته دیگر در باید در تجربه شغلی فرزندان توجه داشت این است که بچه ها باید در سنی تجربه شغلی داشته باشند که قدرت تصمیم گیری و تشخیص داشته و به عبارتی بتوانند شغل ها را از یکدیگر تشخیص دهند.
شاگردی یک از روشهای رسیدن به یک شغل خوب و پخته است. با این روش فرد اغلب یا منجر به به ادامه این کار در آینده میشود و یا اگر این اتفاق نیفتد، فرد نسبت به کار در جامعه خام نبوده و تجربه خوبی کسب کرده است
محاسن شغلهای تابستانی
1- پاسخ دادن به نیاز نوجوان
پذیرفتن مسئولیت و کسب یک تجربه شغلی برای نوجوان، حضور در اجتماع و تقویت روابط عمومی را برای او در پی خواهد داشت.
2- بالا رفتن اعتمادبهنفس
باید به این نکته توجه شود که آینده شغلی کودکان فقط موضوعی اقتصادی نیست. داشتن شغل به افراد شادی، امید به زندگی بیشتر، خودباوری، فراهم شدن ارتباطات اجتماعی قوی و اعتمادبهنفس میدهد.
3- آمادگی برای ورود به فرصتهای شغلی واقعی
وقتی نوجوان در ایام فراغت خود با یک تجربه شغلی روبرو میشود، با کم وکاستیهای شغلی آشنا و برای کسب تجربه شغلی واقعی در آینده آماده میشود. نوجوان در این فرصتهای پیشآمده مهارت گفتگو با صاحبکار و مراحل یک مصاحبه شغلی آشنا شده. و مهمتر از همه اینها ترس از مصاحبه و جستجوی کار در او از بین میرود.
4- کسب تجربه
یکی دیگر از محاسن کار کردن و مهارتآموزی برای بچهها در ایام فراغت کسب تجربه است. تجربه کسب درآمد و ارزش پول را دانستن یکی از این موارد است. لیورا سعید آشنا شدن بچهها با پول را عاملی در ایجاد انگیزه برای آنهامیداند بهطوریکه بچهها با پیگیری، پشتکار و جدیت در زمان خاص در محل حاضر و خارج شده و در کل مسئولیتپذری آنها تقویت میشود.
معایب شغلهای تابستانی
سعید، مشاور کودک و نوجوان با اشاره به اینکه هر تجربهای میتواند فواید و مضراتی را به همراه داشته باشد، تجربه شغل برای کودک و نوجوان را خالی از مضرات ندانسته و ادامه میدهد: «در کنار محاسن تجربه شغلی برای بچهها،سوء استفادههایی که در آن محیط از بچه ممکن است صورت بگیرد از مضرات تجربههای شغلی برای فرزندان است. گاهی هم ممکن است با ورود نوجوان به دنیای کار و فراهم شدن محدودیتهایی برای او، فرصت یادگیری هنر و تجربه ورزش یا کارهای دیگر مورد علاقه نوجوان از او سلب شود.»