برخی از والدین به این دلیل که کودکانشان طعم طبیعی شیر را دوست ندارند، به آنها شیرطعمدار میخورانند، اما باید والدین بدانند که مصرف این شیرها ذائقه کودکان را تغییر میدهد و در درازمدت نیز سلامت کودکان را به خطر خواهد انداخت.
دکتر منصور رضایی، متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی می گوید: اسانسهایی که برای طعم دادن شیر، به آن افزوده میشود، دارای مواد شیمیایی هستند که میتواند سلامت کودک را به خطر بیندازد. علاوه بر آن به دلیل طعم شیرین این شیرها ذائقه کودکان به شیرینی عادت میکند و همین مسئله میتواند میزان مصرف شیرینی را در کودکان بالا ببرد.
وی توضیح داد: قندهای ساده که با خوردن شیرهای طعمدار وارد بدن کودک و یا هر فرد مصرفکننده دیگر میشود، به مرور زمان در صورتی که مداومت در نوشیدن آن باشد، با وارد کردن کالری اضافی به بدن آنها، منجر به افزایش وزن و چاقی در مصرفکنندگان این نوع شیرها میشود.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه مصرف شیرهای طعمدار حاوی اسانس میوهای، اشتباه است، افزود: برخی والدین با تصور اینکه شیرهای طعم دار، منابع و ویتامینهای لازم موجود در میوه را در کودکان تأمین میکند، اقدام به خوراندن این نوع شیرها به کودکان خود میکنند که باید گفت این نوع طعمدهندهها هیچ نوع خواصی از این نظر ندارند.
شکلات تلخ و چای تلخ به تنهایی ضرر چندانی ندارند و حتی مصرف آن بدون قند، مفید نیز هستند، اما در جایی که شیرینی به آن افزوده میشود حداقل ضرر آن ایجاد آلرژی در فرد به ویژه در کودکان است که شایعترین آنها با مصرف شکلات کاکائویی ایجاد میشود
رضایی با بیان اینکه طب سنتی ترکیب هر میوهای را با شیر را رد میکند، تصریح کرد: اما در علم تغذیه ترکیب شیر با میوههای طبیعی مانعی ندارد و بهتر است والدین به کودکان شیرمیوه طبیعی بدهند و یا از دیگر مواد لبنی برای تأمین کلسیم مورد نیاز بدن کودک استفاده کنند تا اینکه به آنها شیرهای طعمدار بدهند. البته بهترین ترکیبات برای طعم دادن به شیر، ترکیب شیر با عسل، شیر با خرما و شیر با موز است، همچنین میتوان شیر را با میوههای دیگر نیز ترکیب کرد.
به گفته وی در بعضی مواقع با توجه به شرایط تغذیه کودک بین بد و بدتر باید بد را انتخاب کرد بنابراین در مواقعی که کودک تمایلی به خوردن شیر معمولی ندارد، همچنین از دیگر منابع تأمین کننده کلسیم، نیز مصرف نمیکند، اما میتوان از ترکیب شیر با پودر کاکائو به میزان متوسط و کم شیرین برای تغذیه کودک استفاده کرد.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی همچنین با اشاره به اینکه موادی مانند چای، قهوه، نسکافه، کاکائو دارای ماده «اگزالات» است، عنوان کرد: این ماده در صورت ترکیب شدن با شیر مانع جذب کلسیم میشود و احتمال اینکه مصرف همزمان آن با شیر، جذب پروتئین و آهن را نیز مختل کند، وجود دارد. بنابراین در مصرف آن باید جوانب احتیاط را رعایت کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: شکلات تلخ و چای تلخ به تنهایی ضرر چندانی ندارند و حتی مصرف آن بدون قند، مفید نیز هستند، اما در جایی که شیرینی به آن افزوده میشود حداقل ضرر آن ایجاد آلرژی در فرد به ویژه در کودکان است که شایعترین آنها با مصرف شکلات کاکائویی ایجاد میشود. بنابراین در مصرف شیرهایی که غلظت کاکائو و شیرینی آنها زیاد است تا جایی که امکان دارد، باید پرهیز کرد.