برگزاری جلسه دفاعیه
مه پاره عزیزی ، طلبه مدرسه علمیه حضرت نرجس(سلام الله علیها) یزدانشهراز تحقیق پایانی خود با عنوان : بررسی جبر از دیدگاه آیات وروایات به راهنمایی سرکار خانم زینت شهیدی و داوری حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای جوادسلیمیان مورخ 13/8/96ساعت 8:30در مدرسه علمیه حضرت نرجس(سلام الله علیها) یزدانشهر دفاع کرد .
خلاصه ای از دفاع خانم مه پاره عزیزی ازتحقیق پایانی خود اشاره کردند مساله جبر و قدر از نیمه دوم قرآن اول هجری به طوررسمی در میان متکلمین اسلامی آغاز و مورد تجزیه و تحلیل واقع شده قدیمی ترین مسئله کلامی که در عصر کنونی با توجه به پیشرفت جوامع وگسترش رسانه ها و ارتباطات با سایر جوامع دیگر مردم به خصوص قشر جوان را بر سر این موضوع کلامی و دینی به بحث کشانده است به گونه ای که یکدیگر را به چالش می کشند.
در ادامه افزودندموضوع جبر و اختیار در کتب آسمانی ادیان الهی به گونهای مطرح شده است که به ظاهر هیچ منافاتی در توأمان بودن آنها در عرصة حیات مادّی و معنوی انسان وجود ندارد. برخلاف آنچه در کتب ادیان الهی دربارة جبر و اختیار یا آزادی انسان و تقدیر الهی بیان شده، این مسئله تا آنجا که در چهارچوب ذهن انسان میگنجد، ابهامهایی را به همراه میآورد و بیشک، حقیقتی مانند آزادی و اختیار آنقدر بدیهی است که نمیتوان به راحتی آن را رد کرد. هرچند سرنوشت انسان به دست خود اوست، این هم صحیح نیست که آدمی اختیار خود را یگانه سبب و علّت تامّة حوادث بداند و هر حادثة مربوط به خود را تنها به خود و اختیار خود نسبت دهد و هیچ یک از اجزاء عالم و علل موجود در عالم را که در رأس همة آنها ارادة الهی قرار دارد، در آن حادثه دخیل نداند، چون نتیجهبخش و سرنوشتساز بودن عمل او، شرایط دیگری نیز دارد که هیچ یک از آنها در اختیار خود او نیست و اگر خدای تعالی آن اسباب و شرایط را فراهم نمیکرد، اختیار او به تنهایی کاری از پیش نمیبرد و دردی از او دوا نمیکرد. بنابراین، علاوه بر اینکه اصل اختیار، اختیاری نیست، بلکه انسان بیاختیار نیز آن را دارد، در همة امور نیز سرنوشتساز نیست و تنها در صورت تحقّق شرایط دیگر میتواند به انتخاب خود، سرنوشت خویش را تعیین کند.
موفق باشید.